Een stevige basiskennis SEO

Als webmaster wil je maar één ding, je wilt je boodschap overbrengen aan een zo breed mogelijk publiek. De boodschap die je online wenst te verkondigen is echter pas van enige waarde als die ook het juiste publiek bereikt. Met zoekmachine optimalisatie of SEO willen we bereiken dat er een constante stroom van bezoekers naar de website gaat. Maar we halen tevens ook de juiste bezoekers naar de website, mensen die effectief op zoek zijn naar je product of informatie. Maar hoe wordt bepaald wie welke plaats krijgt in de zoekresultaten en op die manier de grootste stroom van bezoekers mag verwachten?

Het internet is een plaats waar we voortdurend informatie uitwisselen, een plaats waar we woord en beeld delen met de maatschappij. De titel en tekst op een webpagina met eventueel bijhorende afbeelding laat ons zien welk onderwerp behandeld wordt op een bepaalde webpagina. Niet enkel voor ons maar ook voor de zoekmachine moet duidelijk zijn waarover geschreven wordt. Wat er gebeurt zijn zogenaamde “web crawlers” die voortdurend alle websites en bijhorende pagina’s bezoeken. Ze volgen alle onderlinge links tussen pagina’s en websites om de populariteit van een pagina in te schatten. En ook zij gaan aan de hand van de titel, tekst en andere inhoud bepalen welk topic een website bespreekt. Ze maken deel uit van een computergestuurd programma dat op methodische wijze allerhande eigenschappen van websites controleert. De zoekmachine hanteert een lijst van controlepunten om een website te beoordelen. Zoals al gezegd is je online populariteit een andere cruciale factor bij het toewijzen van je positie in de zoekresultaten. Hoe meer je artikels besproken worden door anderen, hoe belangrijker je wordt. Maar er zijn nog tal van andere controlepunten die medebepalend zijn.

Hoe bruikbaar is SEO vandaag nog?

In de voorbije jaren zijn heel wat zaken verandert in de wereld van SEO, eigenlijk voornamelijk in het voorjaar van 2014. Dit is te wijten aan de nieuwe houding van de zoekmachine Google, die door updates aan hun algoritme de spelregels veranderden. Velen hebben dit niet als positief ervaren maar deze veranderingen waren echter hoognodig. SEO stond meer en meer synoniem voor spam en deze aanpak heeft jammer genoeg ook vaak gewerkt. Maar de updates betekenen zeker niet dat het optimaliseren van je website en de promotie ervan niet meer vereist zijn om een sterke positie in de resultaten te verkrijgen. Daarom belangrijk om de basisbeginselen die nog steeds van kracht zijn even op een rijtje te plaatsen.

Zoekmachine optimalisatie gaat over een reeks technieken die we inzetten om de positie in de zoekresultaten gunstig te beïnvloeden. We maken gretig gebruik van de controlepunten van de zoekmachine en er wordt geoptimaliseerd op basis van deze richtlijnen. We gaan de website en al zijn pagina’s zo optimaal mogelijk laten beantwoorden aan de voorgeschreven regels. Want tenslotte zijn het ook regels.

Aangezien we met SEO de resultaten manipuleren, is SEO dan wel toegelaten? Ja, mits men de richtlijnen respecteert. Want als de optimalisatie goed wordt uitgevoerd zal dit de belevenis voor de bezoeker aanzienlijk verbeteren en de kwaliteit van het aanbod verhogen.

Domeinnamen?

Een eerste indicator voor de zoekmachine is de domeinnaam. Het is het eerste dat de zoekmachine van een website te zien krijgt en hier kan al bepaald worden waarover je schrijft. We kunnen deze dus inzetten als onderdeel van de optimalisatie. We nemen hier drie zaken in acht; het gebruik van keywords, de lengte en de extensie. Het gebruik van keywords, maar wat bedoelen we hier nu juist mee? Keywords of zoekwoorden zijn de woord(en) die een internetgebruiker ingeeft bij de start van zijn zoektocht naar informatie. Deze worden sedert jaren overmatig gebruikt door internet marketeers, zo vaak zelfs dat deze nu meer aanzien worden als spam. Wees hier voorzichtig mee. Vermijd ook zeker een combinatie van meerdere keywords, erg professioneel kom je dan niet meer naar buiten. De lengte van een domeinnaam is waarschijnlijk belangrijker. Marketing gewijs is bewezen dat een korte domeinnaam krachtiger is. Kort betekent minder kans op schrijffouten en natuurlijk een pak makkelijker te onthouden voor je bezoekers. Je wilt de zoekmachine ook duidelijk maken wat de geografische ligging van je bedrijf is en waar je klanten zich bevinden. Dit doe je door de juiste extensie te registreren, in België met een .be domein en in Nederland .nl. Op deze manier is het snel duidelijk waar je publiek zich bevindt, zowel voor je bezoekers of klanten alsook voor de zoekmachine. Voor zoekopdrachten wordt vaker de voorkeur gegeven aan lokale resultaten, zo zorgt men voor een meer gepersonaliseerd aanbod en zal de zoekmachine zijn gebruiker beter tot dienst zijn. En is je publiek internationaal dan kun je steeds een .com of .eu domein aanschaffen. Het is namelijk erg moeilijk om internationaal een sterke positie te verkrijgen met een lokale extensie. Domeinnamen zijn van belang maar wegen minder zwaar door dan zaken als inhoud en populariteit. Niet te vergeten is ook de taal van de website. Schrijf steeds in de taal van je doelgroep of ga de site in meerdere talen aanbieden.

Inhoudelijk?

Het ongetwijfeld belangrijkste onderdeel van de optimalisatie is de inhoud van je site. In SEO kringen zegt men steeds ‘Content is king’. Deze uitspraak klopt dan ook als een bus. Een website zonder degelijke artikels die goed geoptimaliseerd werden is waardeloos voor het behalen van sterke posities. Of je zou erin geslaagd met een artikel hoge belangstelling te verkrijgen. Maar we kunnen niet allemaal beroepsschrijvers zijn dus moeten we nog even verder. Teksten moeten in de eerste plaats geschreven worden om je bezoekers zo goed mogelijk ten dienste te zijn. Bezoekers houd je enkel op je site door te geven wat gezocht werd. Dit moet steeds het idee zijn achter een goede pagina! Met enkele kleine aanpassingen wordt een goede tekst tegelijkertijd SEO-vriendelijk.

Je moet alvorens een artikels te publiceren even stilstaan bij de weg die een lezer zal nemen om bij je artikel te geraken. Vervolgens laat je in de teksten de voornaamste zoekwoorden die men mogelijk zal gebruiken voor je artikel in je tekst terugkomen. Ben je een pagina aan het schrijven waarmee je het goed wilt doen voor het keyword ‘snoep’, dan zorg je ervoor dat het woord snoep zeker aan bod komt in je tekst. Als we het denken over aantallen dan spreken we over ‘keyword density’. Een term die men met de grootste zorg benaderd. Een goede keyword density zou op ongeveer 5% liggen voor een tekst van ongeveer duizend woorden. De tekst gaan overladen met keywords komt de leesbaarheid natuurlijk niet ten goede en wordt door de zoekmachine dan weer aanzien als “keyword stuffing“en die term wordt afgestraft . Het komt erop neer de zoekmachine duidelijk te maken waarover de tekst gaat. Probeer zelf een evenwicht te vinden tussen het plaatsen van keywords en een optimale leeservaring. Liever een keer minder dan een keer te vaak is hier van toepassing.

Een afbeelding mag dan wel tekst bevatten, de zoekmachine kan deze niet lezen. Daarom wordt er een Alt-attribuut gebruikt, op deze manier weet de zoekmachine wat er op de afbeelding te zien is. Het Alt-attribuut wordt in HTML geplaatst, <img alt=”…”>. Al is reeds gebleken dat een beschrijvende bestandsnaam ook voldoende kan zijn.

Populariteit?

Dat inhoud doorslaggevend is in de hele ontwikkelingsgang weten we al maar even belangrijk is populariteit en reputatie. Deze laatste komt gaat vooral over het aantonen dat spam of bedrog geen deel uitmaakt van je strategie. We moeten onszelf profileren als expert in ons vakgebied. Dit zijn grote woorden maar hier komt het min of meer op neer. Zo moet je trachtten binnen een bepaalde niche een vaste waarde te zijn voor het publiek. Waar je vroeger overal waar mogelijk linkjes probeerde te bemachtigen, is het nu interessanter binnen je markt te blijven. Beantwoord vragen waar die er zijn en update je site met regelmaat om zo in te spelen op nieuwigheden. Zo staat social media voor bedrijven voor klantenbinding en niet tot het realiseren van verkopen.

  • WHITE HAT SEO: White hat SEO omvat alle technieken gebruikt voor de optimalisatie van een website en op ‘legale’ wijze toegepast. Met legaal wordt bedoeld dat de richtlijnen opgedragen door de zoekmachines gevolgd worden. SEO is toegelaten door de zoekmachines maar enkel als de regels van het spel niet overschreden worden. Nadeel van White hat SEO lijkt soms de tijd die men besteedt aan de optimalisatie, al gaat dit zeker lonen op lange termijn. Deze vorm van optimalisatie is de enige die een website een sterke en permanente plaats in de zoekresultaten bezorgd. 
  • BLACK HAT SEO: Black hat SEO gaat over technieken die ingaan tegen de regelgeving zoals opgelegd door de zoekmachines. Waarom zou men deze technieken dan überhaupt gaan toepassen? Omdat het vaak de makkelijkste en vooral snelste weg is naar een mooie positie. Black hat SEO is echter een garantie op een ban uit de zoekresultaten of een fikse daling. De aangerichte schade is vaak onherstelbaar. Voorbeelden van Black hat SEO: Linkspam of software inzetten die in enkele uren duizenden backlinks plaatst naar je website. (kwalitatief slechte backlinks)

Snelheid van pagina’s?

Snelheid is nog een erg belangrijke factor in je optimalisatie. De zoekmachine wil de internetgebruiker een zo goed mogelijke service aanbieden en dit kan natuurlijk niet door de gebruiker websites voor te schotelen met een laadtijd van +10 seconden per pagina. Goede hosting is dus belangrijk, hosting op goedwerkende en snelle servers. Je hebt dit natuurlijk zelf niet onder controle, wat je wel kunt doen is met een betrouwbare partner in zee gaan. Ga voor een hostingfirma met een uitmuntende reputatie. Naast de hosting is het ook van belang je pagina’s zelf niet te zwaar te maken. Plaats geen te zware bestanden op je website of afbeelding die buiten proportie groot zijn. De hoeveelheid tekst is van geen belang!

Conclusie

Maak van je bezoeker een topprioriteit bij het schrijven van artikels. En zorg dat je website aangenaam en gebruiksvriendelijk is om de beleving te optimaliseren. Zoekmachine optimalisatie is een ingewikkeld en moeizaam proces, de resultaten zijn echter vaak verbluffend en de weg ernaartoe erg boeiend.

Geen reactie's

Geef een reactie